Tuesday, 30 June 2015

Mencuci Tangan Kurangkan Risiko Bayi Terkena VirusAssalamualaikum mommies!
Lama rasanya tidak update blog ini disebabkan "kehilangan" laptop untuk 2 minggu lamanya.. :P
Hah, hari ini saya dengan semangatnya akan terus memberikan mommies info-info terbaik dari ladang! Hehehe..

Mommies pernah tak dengar bahawa kita harus mencuci tangan sebelum kita memegang bayi kita especially bayi yang baru lahir? Mesti pernah kan? Saya juga mengalami pengalaman yang sama apabila melahirkan anak pramatang pertama saya. Semasa bayi saya berada dalam NICU, nurse kerap memberitahu saya untuk mencuci tangan dengan bersih sebelum saya memegang bayi saya kerana dikhuatiri akan membawa risiko jangkitan virus kepada bayi. Memang agak leceh apabila perlu kerap mencuci tangan.Huhuhu...

Apabila bayi anda baru lahir, seeloknya elakkan berjumpa dengan orang awam mahupun ahli keluarga sendiri terutama orang-orang yang mengalami batuk, selsema dan demam. Terangkan kepada mereka bahayanya jangkitan virus jika terkena kepada bayi anda. Jangan risau dengan apa yang mereka akan fikirkan atau katakan. Tetapi risaulah kerana yang bakal menerima risiko itu akhirnya adalah anak anda sendiri!
Dan kerana beberapa jenis virus dapat hidup di kulit manusia selama 8 jam, ada baiknya jika anda meminta mereka untuk mencuci tangan terlebih dahulu sebelum mereka mendukung dan menyentuh bayi anda.

Jika mommies rasa perkara ini sukar dilakukan, sediakan saja Hand Sanitizer berdekatan anda untuk memudahkan mereka membersihkan tangan. Demi kesihatan anak anda, saya rasa tidak sukar jika kita mencuci tangan sebelum memulakan aktiviti penyusuan bayi, ketika menukar lampin bayi, atau selepas anda melakukan apa-apa aktiviti di dalam dan luar rumah.
_Sharing Life Secrets
Ummi Khalif
014-3794493

No comments:

Post a Comment

 

Followers

Like Us On

Follow Us on