Wednesday, 26 October 2016

Rahsia Naikkan Bacaan HB Dengan Mudah



Assalamualaikum.


Di entri lepas saya ada share tentang anemia ketika hamil dan juga makanan yang baik diambil untuk naikkan bacaan HB semasa hamil. Hari ini pula saya akan share rahsia untuk naikkan bacaan HB semasa hamil dengan cepat dan lebih mudah dan selamat.



Semasa saya hamil, saya tidak mengalami masalah ini Alhamdulillah. Cuma orang terdekat saya,iaitu kakak ipar saya mengalami masalah low HB semasa hamil. Pada mulanya, dia juga ingin mencuba kaedah lain untuk naikkan HB tetapi tidak berjaya malah bacaan semakin menurun. Jadi, dia pun bertanya kepada saya semula tentang SET ANEMIA Shaklee yang mula-mula saya tawarkan kepada dia dulu.



Alhamdulillah dia terbuka hati untuk mencuba sebab risau bila bacaan HB semakin menurun. Saya kongsikan testimoni kakak ipar saya dalam bentuk gambar seperti di bawah.











Bacaan di atas sebelum dia cuba vitamin Shaklee.. Lepas tu tengok tarikh 1/2/2016 drop ke 9.9 bacaan HB. Tak berlengah lepas cuba set anemia, pada 15/2/2016 bacaan HB terus naik ke 11.2.
Dalam 2 minggu je bacaan terus naik. Best tak???




Eh, apa yang best sangat dengan vitamin ni sampai boleh bantu ramai ibu-ibu yang runsing dengan masalah hb rendah ni? Dalam 2 minggu je masalah hb rendah boleh selesai? Biar betul....


Jom Baca Pula Apa Fungsi Vitamin Dalam Set Anemia ini









Set Anemia Shaklee terdiri daripada;
  1. Vitalea With Iron Formula – Ia merupakan multivitamin dan multimineral yang lengkap dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan hemoglobin.
  2. B-Complex With Acid Folic – Asid folik juga penting di dalam pembentukan sel darah merah. Selain itu, ia juga sangat penting untuk mengelakkan kecacatan saraf bayi dan juga membantu dalam pembentukan otak bayi. Juga penting untuk tukarkan gula kepada tenaga agar ibu tak lemah lesu.
  3. Vitamin C – Vitamin C sangat penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi/iron. Lebih banyak iron diserap, lebih lancarlah penghasilan sel darah merah dan semakin normallah bacaan Hb ibu. 
  4. ESP (Energizing Isolated Protien) – Kenapa ada protein?? Sebab tau tak setiap sel di dalam badan kita ni terdiri daripada protein? Hemoglobin sendiri terdiri daripada protein. Jadi ia sangat membantu dalam penghasilan sel darah merah yang sihat. Protein juga sangat penting untuk tumbesaran bayi dan juga memberi tenaga kepada ibu hamil.





Set ini sebenarnya boleh juga diamalkan oleh ibu hamil yang tidak mengalami masalah anemia. Saya juga mengambil kesemua vitamin ini semasa hamil dan berpantang. Juga masih teruskan pengambilan sehingga sekarang kerana banyak sangat manfaat yang sudah dirasai hasil daripada konsisten pengambilan vitamin ini.



Jadi, untuk ibu yang mengalami masalah anemia, jangan fikir lama sangat. Sudah banyak testimoni berjaya naikkan HB dengan vitamin Shaklee. =)
Kalau ibu berminat untuk dapatkan vitamin di atas, jangan lupa hubungi saya di talian



Ibae Zaini | 014-379 4493
Pengedar Shaklee Ketiau - Kota Kinabalu - Sabah
=)


Read More »

Monday, 24 October 2016

Makanan Naikkan HB Semasa Hamil


Assalamualaikum.


Jika anda telah didiagnosis dengan low HB atau anemia dalam kehamilan anda, anda tidak keseorangan. Anemia adalah keadaan yang sangat biasa dalam kehamilan. Walau bagaimanapun, keadaan anemia menyebabkan anda mungkin merasa letih, sakit kepala, pening dan mempunyai gejala-gejala lain yang berkaitan. Dengan makan makanan yang kaya dengan zat besi, anda boleh membantu mencegah atau memerangi anemia semasa hamil dan selepas bersalin.




Makanan Yang Harus Anda Makan untuk Mencukupkan Keperluan Zat Besi dalam Tubuh Badan Sekaligus Mampu Mencegah Anemia.



1)  Sayur-sayuran berdaun hijau dan bewarna gelap (bayam, kale, dan lain-lain)
2)  Buah-buahan kering (aprikot, prun, kismis, buah tin)
3)  Telur (kuning)
4)  Daging (daging merah, hati, dan lain-lain)
5)  Bijirin




Makanan ini boleh membantu dalam mencegah dan mengurangkan bukan sahaja gejala anemia tetapi bila sudah disahkan anemia.  Jika anda seorang vegetarian, anda tidak perlu makan daging untuk menambah zat besi dalam badan anda.


Gambar rajah di bawah menunjukka juga beberapa jenis makanan yang tinggi dengan kandungan zat besi:




















Semoga entri ini bermanfaat untuk ibu-ibu yang mengalami masalah low HB ketika hamil..
=)
Read More »

Anemia @ Low HB Ketika Hamil


Assalamualaikum.

Semasa hamil, anda mungkin mengalami masalah anemia atau lebih dikenali dengan "Low HB". Semasa mengandung, badan anda menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong pertumbuhan bayi anda. Jika anda tidak mendapat zat besi yang cukup atau nutrien lain, badan anda mungkin tidak dapat menghasilkan sejumlah sel-sel darah merah yang diperlukan untuk membuat darah tambahan ini.

Ia adalah perkara biasa untuk mempunyai anemia ringan apabila anda hamil. Tetapi ia boleh menjadi lebih bahaya jika langkah-langkah pencegahan tidak diambil sehingga boleh menyebabkan berlakunya kelahiran pramatang.



Faktor-faktor risiko untuk Anemia Semasa Hamil

Semua wanita hamil mempunyai risiko untuk mendapat anemia. Ini kerana mereka memerlukan lebih banyak zat besi dan asid folik daripada biasa. Tetapi risiko adalah lebih tinggi jika anda:





  • Hamil lebih daripada seorang anak.
  • Muntah banyak kerana morning sickness.
  • Tidak  makan makanan yang cukup kaya dengan zat besi
  • Mempunyai anemia sebelum anda hamil










  • Tanda-tanda anda mungkin anemia semasa mengandung ialah:


    1) Pucat pada kulit, bibir, dan kuku.
    2) Rasa letih atau lemah
    3) Pening
    4) Sesak nafas
    5) Denyutan jantung yang cepat
    6) Masalah menumpukan perhatian



    Pada peringkat awal anemia, anda mungkin tidak mempunyai gejala yang jelas. Jadi, sila pastikan anda membuat ujian darah rutin untuk memeriksa tahap anemia anda pada setiap kali temujanji prenatal anda.




    Anemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan risiko beberapa perkara antaranya:


    • Kelahiran Pramatang / Bayi yang dilahirkan kurang berat badan
    • Kemurungan selepas bersalin.
    • Bayi juga mengalami anemia
    • Juga harus melakukan blood transfusion jika anda kehilangan banyak darah semasa proses kelahiran.




    Ibu-ibu yang sedang hamil, jangan ambil ringan masalah low Hb tau. Kena rajin membaca info dan pemakanan yang betul semasa hamil. Juga pastikan anda sentiasa datang pada setiap temujanji prenatal anda.
    Nanti saya kan kongsikan pula makanan-makanan yang bagus untuk menaikkan Hb semasa hamil. 



    Semoga info di atas dapat memberi manfaat kepada semua!
    Read More »

    Sunday, 23 October 2016

    Tips Pilih Kasut Sesuai Untuk Ibu Hamil



    Assalamualaikum.


    Kaki adalah anggota badan yang penting untuk menyokong keseluruhan tubuh. 
    Pemilihan kasut yang betul pula penting untuk menyokong fungsi kaki tadi terutamanya ketika seseorang itu sedang hamil. Keadaan pasti makin sukar jika kasut yang disarungkan kurang sesuai, silap-silap boleh menyebabkan kecederaan kepada si pemakai.



    Teringat kenangan saya ketika hamil dahulu, sering bertukar kasut disebabkan ketidakselesaan. Malah, bila kaki membengkak saiz kasut juga terpaksa bertambah.
    Bertabah la ya semasa mengandung. Memang akan melalui bermacam-macam fasa menarik. =)

    Jom kita tengok pilihan kasut-kasut yang sesuai untuk ibu hamil.





    • Tapak Rata
      Pilih kasut yang mempunyai tapak yang leper dan rata. Kasut yang bertumit akan menyukarkan pergerakan ibu hamil terutama apabila kandungan sudah semakin membesar.

    • Tapak Tidak Licin
      Permukaan kasut juga haruskah tidak licin. Permukaan kasut yang licin akan lebih bahaya dan menyebabkan ibu hamil boleh tergelincir terutama ketika berjalan di permukaan lantai yang basah atau sedang menuruni tangga

    • Selesa Dipakai
      Pilih kasut yang selesa dipakai dan mempunyai potongan yang lebar. Sesetengah ibu hamil akan mengalami edema atau bengkak kaki. Jadi faktor kelebaran kasut harus diambil kira untuk keselesaan ibu hamil.

    • Cantik & Bergaya
      Mengandung tidak bermakna ibu-ibu tidak boleh bergaya. Pilihlah kasut yang memenuhi kriteria di atas dan juga cantik serta lebih stylish. 


    Pemilihan kasut bergantung kepada anda. Kalau saya, semestinya saya vote untuk kasut yang comfort dan flat shoe. Rasanya sampai sekarang masih pakai jenis kasut yang sama. Dah lama tinggalkan kasut tumit tinggi. 



    Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk ibu-ibu di luar sana!
    Read More »

    Cara Mudah Ajar Anak Suka Berkongsi


    Assalamualaikum.



    Tidak suka berkongsi. Ini antara masalah yang dihadapi oleh ibu bapa kan? Ada anak yang sukar berkongsi barang mainan, walaupun dengan ibu bapa mereka sendiri. Mari kita baca sedikit perkongsian cara mudah untuk ajar anak suka berkongsi. =)











    1. IBU BAPA ADALAH CONTOH

    Ibu bapa adalah contoh yang paling terbaik untuk ajar anak berkongsi. Tunjukkan tauladan yang baik dan suka berkongsi. Bila bermain dengan anak, guna teknik giliran. Bukan sahaja ketika bermain, tetapi juga ketika membuat aktiviti lain dalam rumah. Jadikan kebiasaan yang positif sebab lama kelamaan anak akan mudah faham konsep berkongsi.






    2. JANGAN PAKSA

    Mengajar anak bukanlah satu proses perlumbaan di mana semua perkara harus dilakukan dengan cepat. Jika anda baru hendak bermula, jangan paksa anak untuk berkongsi. Dikhuatiri anak akan lebih keliru dengan maksud sebenar berkongsi apabila perlu dipaksa setiap kali. Ambik masa anda dan jangan putus asa untuk terus mempraktikkan setiap hari.







    3. BERI PUJIAN

    Bila anak anda berjaya berkongsi sesuatu dengan anda atau adik beradiknya, beri pujian dan pelukan tanda anda bangga dengan pencapaiannya. Anak-anak memang suka bila diberi pujian dan apabila dipuji, mereka akan lebih kerap melakukannya untuk mendapat pujian. 





    4. DOA & ZIKIR ASMAUL HUSNA

    Sebaiknya jika kita mahu anak itu berakhlak baik,kita kena rajin meminta doa kepada Allah. Minta Allah lindungi anak kita dan pelihara jiwa anak kita supaya mudah menerima nasihat dan tunjuk ajar. Jangan lupa amalkan zikir setiap hari bila bersama anak. Ayat-ayat zikir ini mampu menenangkan jiwa anak-anak. Allah adalah sebaik-baik tempat meminta. =)






    Begitulah sedikit sebanyak perkongsian saya. Mudah kan cara-cara di atas? Mendidik anak perlukan kesabaran. Jangan terburu-buru dan cuba buat yang terbaik setiap hari tanpa putus asa. Hasilnya? InsyaAllah anda pasti akan gembira...





    Semoga bermanfaat!



    Read More »

    Saturday, 22 October 2016

    Punca & Cara Kurangkan Masalah Keguguran Rambut






    Assalamualaikum.


    Saya rasa masalah ini sangat popular di kalangan wanita lebih-lebih lagi wanita yang sudah berkahwin dan melahirkan anak. Saya juga tidak terkecuali dalam mengalami masalah sama. 
    Jom tengok apa punca rambut gugur dan cara atasi.






    Apa Punca Keguguran Rambut?

    Berikut adalah senarai sebab-sebab untuk keguguran rambut secara tiba-tiba di kalangan wanita terutamanya.


    1. Faktor-faktor keturunan
    2. Perubahan-perubahan Hormon
    3. Kehamilan
    4. Tekanan Fizikal Dan Mental
    5. Jangkitan Kulit Kepala
    6. Pengambilan Ubat-Ubatan
    7. Kekurangan Zat Besi, Anemia Dan Kehilangan Darah









    Bagaimana Pula Cara Untuk Kurangkan Rambut Gugur?




    1.  Guna sikat bergigi lebar untuk meluruskan rambut dan sikat secara perlahan-lahan.
    2.  Guna sikat bergigi halus untuk mengayakan rambut mengikut keperluan.
    3. Jangan sikat rambut ketika masih terlalu basah kerana cara ini boleh meningkatkan risiko rambut rosak dan gugur. Pastikan rambut kering atau separa kering sebelum menyikat.
    4. Jangan gosok rambut menggunakan tuala dengan kuat.
    5. Hot Oil Treatment adalah salah satu jawapan yang terbaik untuk menangani masalah keguguran rambut.
    6. Cuba beralih kepada syampu yang sulfat, silikon dan paraben FREE untuk mengelakkan kulit kepala terkena bahan kimia yang melampau.
    7. Jangan dedahkan rambut anda untuk rawatan kimia yang kerap, proses pengeringan berlebihan, dan mewarna kerana ini boleh membawa kepada keguguran rambut.





    Sebenarnya menjaga rambut tidaklah susah jika kita tahu cara yang betul untuk merawatnya. Bagi saya pula selain amalkan gaya hidup yang sihat, pengambilan makanan yang mengandungi nutrisi yang betul akan lebih membantu untuk mendapatkan rambut yang sihat dan bersinar. =)



    Semoga perkongsian sedikit sebanyak ini dapat membantu anda yang mengalami masalah yang sama. Selamat Malam! =)



    Read More »
     

    Followers

    Like Us On

    Follow Us on