Wednesday, 26 October 2016

Rahsia Naikkan Bacaan HB Dengan Mudah



Assalamualaikum.


Di entri lepas saya ada share tentang anemia ketika hamil dan juga makanan yang baik diambil untuk naikkan bacaan HB semasa hamil. Hari ini pula saya akan share rahsia untuk naikkan bacaan HB semasa hamil dengan cepat dan lebih mudah dan selamat.



Semasa saya hamil, saya tidak mengalami masalah ini Alhamdulillah. Cuma orang terdekat saya,iaitu kakak ipar saya mengalami masalah low HB semasa hamil. Pada mulanya, dia juga ingin mencuba kaedah lain untuk naikkan HB tetapi tidak berjaya malah bacaan semakin menurun. Jadi, dia pun bertanya kepada saya semula tentang SET ANEMIA Shaklee yang mula-mula saya tawarkan kepada dia dulu.



Alhamdulillah dia terbuka hati untuk mencuba sebab risau bila bacaan HB semakin menurun. Saya kongsikan testimoni kakak ipar saya dalam bentuk gambar seperti di bawah.











Bacaan di atas sebelum dia cuba vitamin Shaklee.. Lepas tu tengok tarikh 1/2/2016 drop ke 9.9 bacaan HB. Tak berlengah lepas cuba set anemia, pada 15/2/2016 bacaan HB terus naik ke 11.2.
Dalam 2 minggu je bacaan terus naik. Best tak???




Eh, apa yang best sangat dengan vitamin ni sampai boleh bantu ramai ibu-ibu yang runsing dengan masalah hb rendah ni? Dalam 2 minggu je masalah hb rendah boleh selesai? Biar betul....


Jom Baca Pula Apa Fungsi Vitamin Dalam Set Anemia ini









Set Anemia Shaklee terdiri daripada;
  1. Vitalea With Iron Formula – Ia merupakan multivitamin dan multimineral yang lengkap dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan hemoglobin.
  2. B-Complex With Acid Folic – Asid folik juga penting di dalam pembentukan sel darah merah. Selain itu, ia juga sangat penting untuk mengelakkan kecacatan saraf bayi dan juga membantu dalam pembentukan otak bayi. Juga penting untuk tukarkan gula kepada tenaga agar ibu tak lemah lesu.
  3. Vitamin C – Vitamin C sangat penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi/iron. Lebih banyak iron diserap, lebih lancarlah penghasilan sel darah merah dan semakin normallah bacaan Hb ibu. 
  4. ESP (Energizing Isolated Protien) – Kenapa ada protein?? Sebab tau tak setiap sel di dalam badan kita ni terdiri daripada protein? Hemoglobin sendiri terdiri daripada protein. Jadi ia sangat membantu dalam penghasilan sel darah merah yang sihat. Protein juga sangat penting untuk tumbesaran bayi dan juga memberi tenaga kepada ibu hamil.





Set ini sebenarnya boleh juga diamalkan oleh ibu hamil yang tidak mengalami masalah anemia. Saya juga mengambil kesemua vitamin ini semasa hamil dan berpantang. Juga masih teruskan pengambilan sehingga sekarang kerana banyak sangat manfaat yang sudah dirasai hasil daripada konsisten pengambilan vitamin ini.



Jadi, untuk ibu yang mengalami masalah anemia, jangan fikir lama sangat. Sudah banyak testimoni berjaya naikkan HB dengan vitamin Shaklee. =)
Kalau ibu berminat untuk dapatkan vitamin di atas, jangan lupa hubungi saya di talian



Ibae Zaini | 014-379 4493
Pengedar Shaklee Ketiau - Kota Kinabalu - Sabah
=)


Read More »

Monday, 24 October 2016

Makanan Naikkan HB Semasa Hamil


Assalamualaikum.


Jika anda telah didiagnosis dengan low HB atau anemia dalam kehamilan anda, anda tidak keseorangan. Anemia adalah keadaan yang sangat biasa dalam kehamilan. Walau bagaimanapun, keadaan anemia menyebabkan anda mungkin merasa letih, sakit kepala, pening dan mempunyai gejala-gejala lain yang berkaitan. Dengan makan makanan yang kaya dengan zat besi, anda boleh membantu mencegah atau memerangi anemia semasa hamil dan selepas bersalin.




Makanan Yang Harus Anda Makan untuk Mencukupkan Keperluan Zat Besi dalam Tubuh Badan Sekaligus Mampu Mencegah Anemia.



1)  Sayur-sayuran berdaun hijau dan bewarna gelap (bayam, kale, dan lain-lain)
2)  Buah-buahan kering (aprikot, prun, kismis, buah tin)
3)  Telur (kuning)
4)  Daging (daging merah, hati, dan lain-lain)
5)  Bijirin




Makanan ini boleh membantu dalam mencegah dan mengurangkan bukan sahaja gejala anemia tetapi bila sudah disahkan anemia.  Jika anda seorang vegetarian, anda tidak perlu makan daging untuk menambah zat besi dalam badan anda.


Gambar rajah di bawah menunjukka juga beberapa jenis makanan yang tinggi dengan kandungan zat besi:




















Semoga entri ini bermanfaat untuk ibu-ibu yang mengalami masalah low HB ketika hamil..
=)
Read More »

Anemia @ Low HB Ketika Hamil


Assalamualaikum.

Semasa hamil, anda mungkin mengalami masalah anemia atau lebih dikenali dengan "Low HB". Semasa mengandung, badan anda menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong pertumbuhan bayi anda. Jika anda tidak mendapat zat besi yang cukup atau nutrien lain, badan anda mungkin tidak dapat menghasilkan sejumlah sel-sel darah merah yang diperlukan untuk membuat darah tambahan ini.

Ia adalah perkara biasa untuk mempunyai anemia ringan apabila anda hamil. Tetapi ia boleh menjadi lebih bahaya jika langkah-langkah pencegahan tidak diambil sehingga boleh menyebabkan berlakunya kelahiran pramatang.



Faktor-faktor risiko untuk Anemia Semasa Hamil

Semua wanita hamil mempunyai risiko untuk mendapat anemia. Ini kerana mereka memerlukan lebih banyak zat besi dan asid folik daripada biasa. Tetapi risiko adalah lebih tinggi jika anda:





  • Hamil lebih daripada seorang anak.
  • Muntah banyak kerana morning sickness.
  • Tidak  makan makanan yang cukup kaya dengan zat besi
  • Mempunyai anemia sebelum anda hamil










  • Tanda-tanda anda mungkin anemia semasa mengandung ialah:


    1) Pucat pada kulit, bibir, dan kuku.
    2) Rasa letih atau lemah
    3) Pening
    4) Sesak nafas
    5) Denyutan jantung yang cepat
    6) Masalah menumpukan perhatian



    Pada peringkat awal anemia, anda mungkin tidak mempunyai gejala yang jelas. Jadi, sila pastikan anda membuat ujian darah rutin untuk memeriksa tahap anemia anda pada setiap kali temujanji prenatal anda.




    Anemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan risiko beberapa perkara antaranya:


    • Kelahiran Pramatang / Bayi yang dilahirkan kurang berat badan
    • Kemurungan selepas bersalin.
    • Bayi juga mengalami anemia
    • Juga harus melakukan blood transfusion jika anda kehilangan banyak darah semasa proses kelahiran.




    Ibu-ibu yang sedang hamil, jangan ambil ringan masalah low Hb tau. Kena rajin membaca info dan pemakanan yang betul semasa hamil. Juga pastikan anda sentiasa datang pada setiap temujanji prenatal anda.
    Nanti saya kan kongsikan pula makanan-makanan yang bagus untuk menaikkan Hb semasa hamil. 



    Semoga info di atas dapat memberi manfaat kepada semua!
    Read More »

    Sunday, 23 October 2016

    Tips Pilih Kasut Sesuai Untuk Ibu Hamil



    Assalamualaikum.


    Kaki adalah anggota badan yang penting untuk menyokong keseluruhan tubuh. 
    Pemilihan kasut yang betul pula penting untuk menyokong fungsi kaki tadi terutamanya ketika seseorang itu sedang hamil. Keadaan pasti makin sukar jika kasut yang disarungkan kurang sesuai, silap-silap boleh menyebabkan kecederaan kepada si pemakai.



    Teringat kenangan saya ketika hamil dahulu, sering bertukar kasut disebabkan ketidakselesaan. Malah, bila kaki membengkak saiz kasut juga terpaksa bertambah.
    Bertabah la ya semasa mengandung. Memang akan melalui bermacam-macam fasa menarik. =)

    Jom kita tengok pilihan kasut-kasut yang sesuai untuk ibu hamil.





    • Tapak Rata
      Pilih kasut yang mempunyai tapak yang leper dan rata. Kasut yang bertumit akan menyukarkan pergerakan ibu hamil terutama apabila kandungan sudah semakin membesar.

    • Tapak Tidak Licin
      Permukaan kasut juga haruskah tidak licin. Permukaan kasut yang licin akan lebih bahaya dan menyebabkan ibu hamil boleh tergelincir terutama ketika berjalan di permukaan lantai yang basah atau sedang menuruni tangga

    • Selesa Dipakai
      Pilih kasut yang selesa dipakai dan mempunyai potongan yang lebar. Sesetengah ibu hamil akan mengalami edema atau bengkak kaki. Jadi faktor kelebaran kasut harus diambil kira untuk keselesaan ibu hamil.

    • Cantik & Bergaya
      Mengandung tidak bermakna ibu-ibu tidak boleh bergaya. Pilihlah kasut yang memenuhi kriteria di atas dan juga cantik serta lebih stylish. 


    Pemilihan kasut bergantung kepada anda. Kalau saya, semestinya saya vote untuk kasut yang comfort dan flat shoe. Rasanya sampai sekarang masih pakai jenis kasut yang sama. Dah lama tinggalkan kasut tumit tinggi. 



    Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk ibu-ibu di luar sana!
    Read More »

    Cara Mudah Ajar Anak Suka Berkongsi


    Assalamualaikum.



    Tidak suka berkongsi. Ini antara masalah yang dihadapi oleh ibu bapa kan? Ada anak yang sukar berkongsi barang mainan, walaupun dengan ibu bapa mereka sendiri. Mari kita baca sedikit perkongsian cara mudah untuk ajar anak suka berkongsi. =)











    1. IBU BAPA ADALAH CONTOH

    Ibu bapa adalah contoh yang paling terbaik untuk ajar anak berkongsi. Tunjukkan tauladan yang baik dan suka berkongsi. Bila bermain dengan anak, guna teknik giliran. Bukan sahaja ketika bermain, tetapi juga ketika membuat aktiviti lain dalam rumah. Jadikan kebiasaan yang positif sebab lama kelamaan anak akan mudah faham konsep berkongsi.






    2. JANGAN PAKSA

    Mengajar anak bukanlah satu proses perlumbaan di mana semua perkara harus dilakukan dengan cepat. Jika anda baru hendak bermula, jangan paksa anak untuk berkongsi. Dikhuatiri anak akan lebih keliru dengan maksud sebenar berkongsi apabila perlu dipaksa setiap kali. Ambik masa anda dan jangan putus asa untuk terus mempraktikkan setiap hari.







    3. BERI PUJIAN

    Bila anak anda berjaya berkongsi sesuatu dengan anda atau adik beradiknya, beri pujian dan pelukan tanda anda bangga dengan pencapaiannya. Anak-anak memang suka bila diberi pujian dan apabila dipuji, mereka akan lebih kerap melakukannya untuk mendapat pujian. 





    4. DOA & ZIKIR ASMAUL HUSNA

    Sebaiknya jika kita mahu anak itu berakhlak baik,kita kena rajin meminta doa kepada Allah. Minta Allah lindungi anak kita dan pelihara jiwa anak kita supaya mudah menerima nasihat dan tunjuk ajar. Jangan lupa amalkan zikir setiap hari bila bersama anak. Ayat-ayat zikir ini mampu menenangkan jiwa anak-anak. Allah adalah sebaik-baik tempat meminta. =)






    Begitulah sedikit sebanyak perkongsian saya. Mudah kan cara-cara di atas? Mendidik anak perlukan kesabaran. Jangan terburu-buru dan cuba buat yang terbaik setiap hari tanpa putus asa. Hasilnya? InsyaAllah anda pasti akan gembira...





    Semoga bermanfaat!



    Read More »

    Saturday, 22 October 2016

    Punca & Cara Kurangkan Masalah Keguguran Rambut






    Assalamualaikum.


    Saya rasa masalah ini sangat popular di kalangan wanita lebih-lebih lagi wanita yang sudah berkahwin dan melahirkan anak. Saya juga tidak terkecuali dalam mengalami masalah sama. 
    Jom tengok apa punca rambut gugur dan cara atasi.






    Apa Punca Keguguran Rambut?

    Berikut adalah senarai sebab-sebab untuk keguguran rambut secara tiba-tiba di kalangan wanita terutamanya.


    1. Faktor-faktor keturunan
    2. Perubahan-perubahan Hormon
    3. Kehamilan
    4. Tekanan Fizikal Dan Mental
    5. Jangkitan Kulit Kepala
    6. Pengambilan Ubat-Ubatan
    7. Kekurangan Zat Besi, Anemia Dan Kehilangan Darah









    Bagaimana Pula Cara Untuk Kurangkan Rambut Gugur?




    1.  Guna sikat bergigi lebar untuk meluruskan rambut dan sikat secara perlahan-lahan.
    2.  Guna sikat bergigi halus untuk mengayakan rambut mengikut keperluan.
    3. Jangan sikat rambut ketika masih terlalu basah kerana cara ini boleh meningkatkan risiko rambut rosak dan gugur. Pastikan rambut kering atau separa kering sebelum menyikat.
    4. Jangan gosok rambut menggunakan tuala dengan kuat.
    5. Hot Oil Treatment adalah salah satu jawapan yang terbaik untuk menangani masalah keguguran rambut.
    6. Cuba beralih kepada syampu yang sulfat, silikon dan paraben FREE untuk mengelakkan kulit kepala terkena bahan kimia yang melampau.
    7. Jangan dedahkan rambut anda untuk rawatan kimia yang kerap, proses pengeringan berlebihan, dan mewarna kerana ini boleh membawa kepada keguguran rambut.





    Sebenarnya menjaga rambut tidaklah susah jika kita tahu cara yang betul untuk merawatnya. Bagi saya pula selain amalkan gaya hidup yang sihat, pengambilan makanan yang mengandungi nutrisi yang betul akan lebih membantu untuk mendapatkan rambut yang sihat dan bersinar. =)



    Semoga perkongsian sedikit sebanyak ini dapat membantu anda yang mengalami masalah yang sama. Selamat Malam! =)



    Read More »

    Tuesday, 18 October 2016

    Tips Tidur Mudah Tanpa Ubat



    Assalamualaikum.


    Pernah tak mengalami masalah susah untuk tidur malam? Jangan ambil ringan perkara ini. Kalau sekali dua itu, kira masih dalam kategori terkawal. Tetapi kalau hampir setiap hari ada masalah sukar tidur, kena buat sesuatu sebelum ianya menjejaskan kesihatan anda.


    Ada beberapa tips yang boleh dipraktikkan untuk membantu anda lebih mudah tidur malam tanpa bantuan ubat-ubatan. Boleh baca perkongsian di bawah.






    TIPS MUDAH TIDUR TANPA UBAT


    1) Tetapkan masa tidur anda.

    2) Buang tabiat suka berfikir dan berkhayal ketika sedang baring.

    3) Elakkan meminum air berkafein pada waktu malam.

    4) Elakkan tidur selepas Asar dan pada waktu Maghrib.

    5) Mandi sepuas-puasnya sebelum tidur.

    6) Elakkan membaca dari telefon, ipad dan sebagainya.

    7) Jadikan bilik tidur kemas dan wangi.

    8) Pastikan suasana bilik tidur tenang dan lampu ditutup.

    9) Jangan minum banyak air sebelum tidur untuk elak anda bangun membuang air kecil dengan kerap.

    10) Lakukan zikir sebelum tidur





    Mudahkan tips di atas? Ada beberapa ketika, saya juga mengalami masalah susah untuk tidur. Namun, bila tahu cara yang mudah untuk dapatkan tidur yang lena, masalah susah tidur pun selesai. Alhamdulillah.


    Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. =)
    Read More »

    5 Cara Atasi Sembelit Ketika Hamil




    Sembelit merupakan perkara biasa kepada ibu yang hamil. Sembelit terjadi kerana perubahan hormon yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman ibu yang hamil. Ada beberapa cara untuk mengatasi sembelit ketika hamil yang para ibu boleh cuba. 




    5 CARA ATASI SEMBELIT KETIKA HAMIL:



    • Banyakkan minum air putih. Sebaiknya 8 gelas air setiap hari kerana ketika hamil, tubuh badan menyerap lebih banyak air dan sekaligus boleh menyebabkan dehidrasi jika ibu hamil kurang meminum air. Pengambilan air yang cukup juga akan memudahkan ibu hamil untuk membuang air besar dengan lebih mudah.

    • Banyakkan makan makanan yang tinggi serat. Bijirin bijian penuh, sayur-sayuran dan buah seperti betik sangat membantu mengatasi sembelit.

    • Mengambil vitamin C ketika hamil juga boleh membantu mengatasi masalah sembelit. Jangan lupa untuk bertanya kepada doktor anda sebelum membeli apa-apa supplemen yang berkaitan.

    • Bersenam dengan teratur. Boleh rujuk dengan doktor masing-masing senaman yang sesuai dilakukan oleh ibu hamil. Selain membantu meringankan masalah sembelit, senaman juga boleh membantu ibu hamil berasa lebih sihat dan segar.

    • Jangan mengambil ubat-ubatan seperti julap di pasaran untuk masalah sembelit anda tanpa merujuk kepada doktor terlebih dahulu. Jika perubahan diet dan gaya hidup tidak membantu, mungkin doktor anda boleh memberi ubat yang selamat untuk diambil semasa hamil






    Itu sahaja perkongsian dari saya. Semoga perkongsian saya ini dapat membantu anda sedikit sebanyak. =)



    Semoga Bermanfaat!
    Read More »

    Perkara Yang Sebolehnya Dielak Oleh Suami Ketika Isteri Berpantang





    Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk update entri hari ini. :) Tajuk ini "lahir" setelah ramai kawan saya yang baru lepas bersalin bertanya tentang masalah ini. Kesian sangat terutama yang first time mommies. Dah lah tengah berpantang, stress pula dengan si suami. Jadi, entri kali ini bukanlah hendak menyalahkan suami 100%. Tetapi ini adalah sekadar perkongsian dan permintaan dari kawan-kawan saya yang mahu suami di luar sana tahu betapa pentingnya untuk mengelakkan perkara-perkara ini dari terjadi ketika isteri sedang berpantang. :) Enjoy reading!



    1. JANGAN TIDUR BERLEBIHAN
        
       Ya, kami semua faham anda mengantuk, penat bekerja dan harus dapatkan tidur yang cukup. Tapi pernahkah anda terfikir yang isteri anda sudah lama tidak mendapat tidur yang lena sejak dari bulan pertama dia disahkan hamil? Selepas 9 bulan, harus bertarung nyawa dan mengerah tenaga pula untuk bersalin? Kemudian harus berjaga siang dan malam untuk menyusukan anak dan menenangkan anak yang sedang menangis? Perlu pula berpantang dalam masa yang sama. Cuba bayangkan atau letakkan diri anda di tempat isteri anda. Penat kan? Stress kan? Jadi wahai suami yang budiman di luar sana, janganlah pula anda tidur berlebihan. Bangun malam bersama-sama isteri untuk menemani isteri menyusukan anak bukan perkara yang susah untuk dilakukan. Bantu isteri untuk menukar lampin anak pun sudah cukup membuatkan isteri anda gembira. Sediakan keperluan bayi anda berhampiran isteri anda supaya dia tidak perlu bergerak jauh ketika dalam pantang. Mudahkan? 









    2. JANGAN BEREMOSI LEBIH

       



















    Siapa pula yang bersalin ne? Kenapa pula suami kena beremosi lebih daripada isteri? Jangan bagi tekanan emosi kepada isteri. Kan tengah pantang tu. Bahaya tau kalau isteri stress semasa berpantang. Boleh menyebabkan masalah meroyan dan kemurungan. Huhuhu. Suami, kawal emosi anda. Kalau rasa kemahuan tak dipenuhi, tarik nafas dalam-dalam dan hembus. Fikir semula pengorbanan isteri anda yang sudah melahirkan zuriat untuk anda. Janganlah sampai tak boleh bertolak ansur. Jangan merajuk jika isteri lebihkan anak daripada anda. Sabarlah ye. Tak lama semua tu. :)







    3. JANGAN LAYAN GADGET BERLEBIHAN

       Ada baby baru, mestilah nak update kat Facebook, Whatsapp dan sebagainya kan. Cukup sekadar update. Jangan pula berlebihan sampai anak bini dilupakan. Eh, ada tau kes macam ne. Busy 24jam dengaN FB sampai tak terlayan anak bini. Inilah yang kita harus elakkan. Isteri dalam pantang perlu perhatian. Janganlah sampai waktu nak tidur pun handphone masih lekat di tangan. Isteri kalau tengah pantang macam-macam dia akan fikir. Bahaya tu bila fikiran dah melompat jauh. Huhuhu..









    4. BANTU SEBANYAK BOLEH


    Jadilah suami yang rajin membantu. Kalau ada anak lain, bantu uruskan mereka dan biar isteri berpantang dengan baby sepenuhnya. Mengemas dan mencuci, kalau boleh masak selalu. Hah! Kalau lah suami dapat buat semua itu, confirm isteri akan botingkek-tingkek rasa sayang! Wanita sangat suka lelaki yang rajin membantu buat kerja rumah tau. Kalau boleh biarlah kerajinan itu berpanjangan sampai bila-bila dan bukannya masa berpantang saja. Saya pasti suami-suami di Malaysia ni hebat-hebat belaka! ^_^












    Suami di luar sana, isteri dalam pantang hormonnya terganggu, fikiran dia penat, badan letih. Jadi luangkan masa sebaik mungkin untuk membantu isteri anda ketika dalam pantang. Jangan pentingkan diri sendiri. Isteri adalah tanggungjawab anda. Jadilah suami yang prihatin dan penyayang kepada keluarga anda. InsyaAllah pasti bahagia dunia akhirat...Jika stress dan penat banyakkan berdoa dan berzikir. InsyaAllah pasti kerja akan lebih mudah dan anda akan lebih tenang. =)

    Sekian perkongsian dari saya.


    Read More »

    Thursday, 19 May 2016

    Kenali Minuman Ajaib Permintaan Tinggi Seluruh Dunia

    Tonik ajaib yang mendapat permintaan tinggi di seluruh dunia. 1001 kebaikan dalam 1 botol yang menjadi pilihan kepada yang masih mencari alternatif untuk permasalahan kesihatan.

    Minuman yang kaya dengan antioksidan yang pasti tidak pernah mengecewakan sesiapa yang membelinya.

    Jom Review VIVIX SHAKLEE Tonik Ajaib!

    KEISTIMEWAAN VIVIX SHAKLEE :

    (+) Memperbaiki DNA.
    (+) Memperbaiki tenaga sel.
    (+) Menggalakkan penuaan yg sihat
    (+) Membantu mengelakkan kanser
    (+) Mengurangkan risiko penyakit jantung
    (+) Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
    (+) Menggalakan kesihatan keseluruhan

    ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

    Apa itu #VIVIX ?

    ✔ Minuman campuran botani.

    ✔ Revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

    ✔ Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol

    ✔ Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman (khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi)

    Kalau anda berminat untuk beli boleh terus contact saya @

    ✔014.379.4493
    ✔Pengedar Shaklee Ketiau Putatan
    ✔Pengedar Shaklee Kota Kinabalu
    ✔Agen bertauliah
    ✔SID 1076149

    Read More »

    Wednesday, 18 May 2016

    KRIM AJAIB SERBAGUNA

    Herbal blend Shaklee merupakan krim kegemaran kami seisi keluarga. Krim serbaguna yang kami gelar sebagai magik ne, memang truly MAGIK!

    Saya mula kenal herbal blend sejak anak saya kena ruam masa baby dulu. Saya just sapu dan amazingly dalam 2 hari ruam lampin dah hilang.

    Yang bestnya kulit anak tak merekah, tak alergik dan tak menjadi merah pun. Belek punya belek, krim ne rupanya BEBAS PARABEN dan mengandungi bahan semulajadi yang selamat untuk kulit bayi..

    Apakah Khasiat Herbal Cream Shaklee ??

    (+) Melembutkan kulit yang kasar
    (+) Membaiki kulit-kulit pecah
    (+) Menyelesaikan masalah gatal-gatal kulit.
    (+) Menghilangkan parut termasuk demam campak & chicken pox
    (+) Menghilangkan ruam pada bayi
    (+) Menghilangkan ruam susu pada muka bayi.
    (+) Sebagai losyen bagi kegunaan harian

    Juga sangat baik untuk:

    (+) Melegakan demam

    Part ne memang best. Sebab kebanyakan mommies akan beli Herbal Blend ne bila anak mereka demam. Sebab cepat turunkan suhu panas. Magik kan?

    Jom dapatkan Herbal Blend dan pastikan krim ini menjadi krim no 1 pilihan anda sekeluarga!

    Jika anda berminat untuk dapatkan krim ini boleh hubungi saya

    ✔ 014.379.4493
    ✔ Pengedar Shaklee Kota Kinabalu
    ✔ Pengedar Shaklee Ketiau, Putatan

    Read More »

    Monday, 16 May 2016

    Supplement Terbaik Untuk Anak

    Set Kesihatan Khas untuk anak kita. Boleh dikatakan ini adalah set yang paling favourite saya. Kenapa?
    Sebab set ini bantu anak saya kekal sihat, aktif dan bertenaga setiap hari.

    Bila ambil set ini, kalau anak demam pun tetap berselera makan. Syukur Alhamdulillah asbab mengamalkan Shaklee dari mengandung sampai sekarang, anak dapat manfaat darinya.

    Anak saya jarang demam selsema dan batuk. Ibu mana yang suka dan gembira kalau anak sakit kan? Boleh menangis 7 hari 7 malam kalau anak sakit. Huhu.

    Cukuplah pengalaman sebulan lebih dalam wad menjaga anak premature saya ne. Saya mau pastikan dia sihat, aktif dan pintar sentiasa.

    Ada yang tanya apa tips lain saya untuk pastikan anak sihat dan jarang sakit? Okay saya share di sini.

    (+) JANGAN beri junk food, processed food, fast food, makanan tinggi gula kepada anak-anak.

    (+) JANGAN bagi anak minum minuman manis, kordial, milo semua baik elakkan.

    (+) BERI anak makan sayur dan buah dengan banyak. Saya suka buatkan anak jus.

    (+) BERI jajan sihat untuk anak. Buat kentang wedges homemade, biskut homemade dan sebagainya. Mommies pasti lebih kreatif kan?

    (+) DOA setiap hari semoga anak kekal sihat, aktif dan pintar.

    (+) Beri SUPPLEMEN SEMULAJADI DAN TERBAIK untuk anak. Saya pilih Shaklee!!

    Kalau mommies berminat untuk dapatkan set ini boleh hubungi saya


    🌻 Nur Iba Zaini
    🌻 014.379.4493
    🌻 Pengedar Shaklee Kota Kinabalu

    Read More »

    Sunday, 24 April 2016

    Pollux Annual Gala 2016

    Assalamualaikum. Selamat pagi rakan-rakan blogger.

    Pagi ne tekak rasa perit. Nak menelan pun pedih semacam. Maybe semalam tak cukup minum air. Al maklum la musim panas.. huhu.

    Sabtu lepas (23/4/16) telah berlangsung satu majlis makan malam untuk Pollux Family. Semua pengedar Shaklee di bawah naungan Master Aya berkumpul malam tu.

    Pollux Annual Gala ( PAG 2016 ) dibuat di Sabah Oriental Hotel. Makanan sedap-sedap ohh.. Sampai lupa UK nak ambik gambar.

    Macam-macam aktiviti menarik malam tu. Ada seisi sharing success story dari leader hebat Alexander Brigett. Pastu ada seisi cabutan bertuah, montaj, games dan award untuk leaders.

    UK malam tu tak terima award apa-apa lagi. Tapi UK berjaya bawak pulang 3 hadiah hasil dari lucky draw dan games. Hahaha.

    Kawan-kawan semeja semuanya tengah sarat mengandung. Jadinya hanya UK saja yang mengandung lemak. So semua games nak bolot.

    Tak sia-sia datang. Selain dapat makan makanan yang sedap, jumpa kawan-kawan Shaklee yang lain, dapat pula bawak pulang hadiah banyak. Happy sangat! Tuah UK malam tu. ALHAMDULILLAH.

    Takde ambik gambar banyak sangat. Sebab da busy dengan games bagai. So UK bagi gambar hadiah yang UK menang je k.

    😁😁😁

    014.379.4493
    Ummi Khalifah
    Pengedar Shaklee Sabah
    Sid 1076149

    Read More »

    Wednesday, 20 April 2016

    Manisnya Gula Itu..

    Gula oh gula! Manismu membuat hati tertawan. Namun awas!! Jika berlebihan habislah kaki kena potong.

    Ramai yang tak ambik kisah kan betapa bahayanya pengambilan gula berlebihan dalam pemakanan seharian kita.
    Tengok la generasi sekarang..
    Umur kecik lagi dah obesiti.. Yang 20 an pun ada kencing manis.

    Semua ne sebab diet la. Pemakanan tak seimbang. Gaya hidup kurang sihat. Dah tau kurang aktif, janganlah ambik gula berkilo-kilo.

    Nikmat sihat harus digunakan dengan baik. Supaya kita dapat terus beribadat. Berbakti kepada orang lain. Kalau dah sakit, macam-macam masalah kan.

    Sebab tu dari sekarang tolong jaga pemakanan. Yang ambik gula ganti la gula putih tu kepada gula yang lebih organik dan selamat untuk dimakan.

    Eh sejak saya join detoks parasit ne, saya dah tak makan gula putih. Sebab tu salah satu pantang. Hari pertama je la macam nak pengsan bagai. Arini dah ceria popstar gitu..

    Tolong ye kawan-kawan semua. Jaga kesihatan. Kurangkan makan makanan yang membawa keburukan untuk tubuh badan.


    🌼 014.379.4493
    🌼 Pengedar Shaklee Kota Kinabalu
    🌼 SID 1076149


    Read More »

    Detoks Parasit Day 4

    Assalamualaikum.
    Arini dah masuk hari ke 4 saya berdetoks parasit dengan produk Shaklee. So far so good.

    Hari ke 3 saya tak craving macam selalu. Saya jenis yang akan craving especially bila habis period. Tapi kali ne kebetulan pula waktu detoks ngam-ngam habis period. Tiada craving langsung macam bulan-bulan sebelum ne.

    Hari ke 3 detoks tu saya tak makan malam. Sebabnya takde perasaan lapar or rasa nak kunyah-kunyah pun takde. Cacing mana cacing???
    Hehehe..

    Arini dah hari 4. Alhamdulillah masih di landasan yang betul. Soal berat turun atau tak kita ketepikan dulu. Sebab nampak perubahan pada inch loss dan juga muka.

    Muka yang berminyak sekarang dah kurang berminyak dan nampak lebih cerah!! 😂

    Pasni setiap bulan wajib buat detoks parasit. Baru tau kepentingan detoks untuk tubuh badan.

    Kalau nak tau lebih whatsapp je
      
    🌼 014.379.4493
    🌼 Pengedar Shaklee Kota Kinabalu
    🌼 SiD 1076149


    Read More »

    Thursday, 14 April 2016

    Detoks Parasit

    Assalamualaikum. Malam-malam macam ne baru dapat idea nak taip apa kat blog arini. Lately hanya mampu blogwalking je tanpa buat entri baru. Kebetulan grup2 Shaklee nak buat detoks minggu depan, dapat la idea nak buat entri pasal Detoks Parasit.

    Ramai lagi tak tau detoks parasit ne apa benda. Ini bukan detoks manusia jenis parasit tau. 😂 Ini detoks parasit yang ambik nutrien dalam badan kita. Kiranya parasit yang tak membawa kebaikan lah.

    Kalau makan ubat cacing kita just buang cacing or bunuh cacing. Tapi bila detoks parasit ne, kita bunuh dan hapuskan dengan boboiboy kuasa 10x mak bapak parasit, nenek atok2 parasit dan segala keturunan parasit yang tak bawak kebaikan kepada tubuh badan kita. Bole paham?

    Kena buat detoks ne ada hari2 special tau. Dalam Islam memang ada disuruh puasa kan tarikh 13, 14 & 15? ( kalau salah tolong betulkan). So memang detoks parasit ne dibuat masa tu sebab masa tu bulan mengambang dan parasit tengah membiak beranak pinak.

    Cuba perati tarikh kalendar Islam time tu, korang mesti ada feel nak makan manis, punggung gatal2, alergik keluar, sakit kepala, anak merengek apa semua. Hah itu antara simptom parasit tengah membiak tau.

    Sebab tu kena detoks. Detoks parasit ne kita buat ikut kalendar Islam. Tak susah sebenarnya. Ada 4 je makanan minuman yang betul2 kena pantang masa buat detoks ne.

    Pastu ikut la nak detoks cara tradisional atau moden. Ai ols opkos la guna Shaklee kalau detoks. Tak lama kot. 5 hari je sebulan.

    Pastu bole la dapat berat badan turun, kulit cantik, bebas alergik, takde craving benda manis. Dah banyak testimoni tau..

    Nak dekat2 raya ne ( puasa pun belom ) confirm ramai nak kurus nak cantik kan. Inilah masanya. Pasti tak menyesal.

    Nanti saya share progress detoks parasit saya kat entri lain. First time nak buat. Agak nebes! Tapi dlm masa yg sama excited sebab serius nak kuruskan badan!!!

    Jumpa lagi. Goodnite!


                  


    Nur Iba Zaini
    SiD 1076149
    014-3794493
    PENGEDAR SHAKLEE SABAH
             


    Read More »

    Friday, 8 April 2016

    Kisah Bagaimana Saya Terjebak Dalam Shaklee



    Assalamualaikum. Sebelum ini, saya tak pernah cerita kisah saya bagaimana saya boleh terjebak menjadi pengguna Shaklee dan seterusnya menjadikan Shaklee sebagai punca pendapatan saya kan?
    Ramai tak tahu lagi kisah disebaliknya. Silap saya juga tak berkongsi sebelum ne. Jadinya, semua asyik tertanya-tanya je. Hahaha.

    Okay jom baca kisah saya di entri kali ne. Baca sampai habis tau.. Kisahnya bermula semasa saya mengandung anak pertama (yang kini anak syurga) pada tahun 2013. Semasa usia kandungan memasuki trimester kedua, saya mengalami keguguran (missed abortion). Janin tidak membesar dengan sempurna. Memang sedih lah masa tu sebab anak pertama selepas perkahwinan pada 2012. Namun akhirnya terpaksa redha kerana saya percaya ada rezeki besar yang menanti selepas tu.

    Dan doktor menasihatkan saya untuk berehat selama 6 bulan sebelum saya plan untuk mengandung semula. Masa tu saya memang target untuk mengandung semula selepas tempoh 6 bulan. Saya bertekad sebab saya betul-betul mahukan zuriat. Masa tu banyak saya dengar orang yang cakap kalau lepas keguguran ne ada yang susah lekat kalau tak jaga betul-betul masa berpantang. Bukan setakat pantang, berat badan pun kena kawal dan pemakanan kena jaga. So, saya decide untuk kurangkan berat badan saya supaya saya dapat mengandung semula.

    Masa tu la saya mula gugel pasal cara mudahkan kuruskan berat badan. Sebab saya seorang yang sangat liat untuk bersenam. @.@ Tak puas gugel saya scroll lagi kat newsfeed facebook. Kot ada rakan mukabuku yang menjual pil kurus. Dan di sana la saya terjumpa FB Kak Dynas (which is my upline sekarang). Saya masa tu beli Alfalfa, Lecithin dan Vitalea. Konsistennya saya makan benda tu walhal tak pasti lagi keberkesanannya. Dan guess what dalam 1 bulan berat turun 2.3kg. Happy betul masa tu.. Tak pernah boleh kurangkan berat banyak tu dalam tempoh sebulan.

    Bulan seterusnya saya dah skip makan, timbang berat tetap maintain oh... Time tu rasa Shaklee hebat sangat. Pastu beli pula ESP sebab nak kuatkan rahim. Kan target nak mengandung cepat.. Minum ESP dengan gigih. Vitalea tak skip. Lecithin dan Alfalfa makan skip-skip je lepas berat dah turun. Hihihi..

    Alhamdulillah tepat bulan ke 6 selepas keguguran saya mengandung semula!! Alhamdulillah kali ne janin dah boleh nampak banding 1st pregnancy. Ramai keluarga dan kenalan yang terkejut sebab saya boleh mengandung begitu cepat selepas keguguran. ^_^ Kuasa Allah, asbab vitamin Shaklee yang saya ambik. Sebab saya serius tiada mengambil apa-apa ubat lain selepas keguguran.

    Dan selepas itu bermula lah perjalanan saya bersama Shaklee. Ambik set mengandung dan set berpantang. Dan sekarang jadikan vitamin Shaklee vitamin wajib ada di rumah. Saya juga jadikan bisnes Shaklee sebagai punca pendapatan sampingan saya. Sambil-sambil duduk rumah, online je pastu bulan-bulan dapat bonus. Boleh bantu suami, beli keperluan sendiri. Best tau. Semudah ABC.. :D

    Begitulah sedikit sebanyak kisah saya bersama Shaklee. Kalau ada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mencari kerja sambilan di rumah sambil jaga anak, boleh la contact saya melalui Whatsapp. Saya akan berikan guide terbaik untuk anda. Sama-sama kaya kesihatan gitu...

    Sekian entri untuk kali ini. Sehingga berjumpa lagi di entri akan datang. Jemput komen entri ne tau!



    Nur Iba Zaini

    014-3794493

    SID 1076149

    Pengedar Shaklee Kota Kinabalu

    Read More »

    Saturday, 12 March 2016

    Ketidakselesaan Semasa Hamil






    "Tahniah! Puan hamil 5 minggu!"
    Excited dan happy bila dengar berita begini dari seorang doktor kan. Di sebalik kebahagiaan itu, ada terselit ketakutan untuk menghadapi 'perjuangan-perjuangan' sepanjang tempoh kehamilan. Perkara ini bukanlah suatu perkara yang mudah kan especially untuk yang pertama kali bergelar ibu.
    Masa saya dulu macam tu la. Happy tapi dalam masa yang sama berfikir boleh kah handle kalau morning sickness yang tahap teruk? Untunglah siapa yang tak morning sickness dan sihat sepanjang hamil kan. Memang rezeki korang lah. ^_^


    Berbalik kepada tajuk di atas, jom kita teliti apakah ketidakselesaan yang mommies bakal hadapi sepanjang kehamilan nanti. Jangan lupa ajak suami baca sekali entri ne. Hah, barulah susah dan senang sama-sama. Adil kan.. Hehehe..



    Ketidakselesaan Semasa Hamil Yang Perlu Anda Tahu








    1) Morning Sickness

    Mual, muntah sepanjang hari. Kalau boleh nak duduk dalam tandas sepanjang masa! Kadang nak makan pun takut sebab confirm akan muntah.. Itulah namanya morning sickness. Jangan risau keadaan macam ne biasanya akan ambik masa dalam 2-3 bulan je. Biasanya masuk trimester kedua, dah takde rasa mual muntah macam tu. Tapi, kalau berlarutan sampai waktu nak bersalin, mommies anggap sebagai rezeki je la ye. InsyaAllah ada hikmah di sebalik semua tu. ^__^
    Masa saya mengandungkan Khalifah, keadaan mual ne berlarutan sampai bulan ke 4 kehamilan.









    2) Perubahan Bentuk Badan / Kenaikan Berat Badan

    Ini lagi satu perkara yang normal yang akan mommies hadapi. Samada perubahan bentuk badan ataupun kenaikan berat badan yang drastik. Macam saya, kenaikan berat badan yang saya alami ialah 10kg! Memang sangat gemuk masa tu. Just nak remind, mommies kena hati-hati jika berat naik secara mendadak dalam masa yang singkat. Kemungkinan untuk dapat kencing manis / darah tinggi semasa hamil amatlah tinggi jika berat badan tidak dipantau dan dikawal terutama pada masa awal kehamilan.








    3) Kerap Membuang Air Kecil

    Bila hamil. memang akan kerap rasa nak membuang air kecil. Memang letih. Keadaan ini terjadi sebab uterus (rahim) yang semakin membesar berada di atas pundi kencing yang mendesak pundi kencing dan menyebabkan kita sering rasa nak buang air. Volume darah dalam tubuh juga bertambah sehingga darah banyak menuju ke ginjal dan diproses menjadi urin. Jadi, mommies dinasihatkan supaya kurangkan mengambil minuman yang meningkatkan pengeluaran urin seperti kopi, teh dan soda. Lagipun minuman tinggi kafein tidak elok diminum semasa hamil kerana boleh menyebabkan penyerapan vitamin menjadi kurang.




    4) Sembelit

    Semasa hamil, sistem pencernaan juga akan mengalami perubahan. Hal ini juga dipengaruhi oleh perubahan hormon yang terjadi pada tubuh wanita hamil kerana rahim yang membesar sehingga usus – usus dalam tubuh tertekan dan najis menjadi susah untuk keluar. Banyakkan makanan yang tinggi serat semasa hamil dan juga mengambil air putih secara tetap dan teratur supaya mommies tak kena sembelit. Sakit tau sembelit ne.





    5) Malas dan Lemas untuk Membuat Aktiviti Harian

    Semakin bertambah usia kandungan, semakin rasa bebanan untuk mommies. Yalah dengan perut yang semakin membesar pasti memerlukan lebih banyak tenaga kan. Sebab tu ketika hamil ada yang cepat berasa letih dan lelah. So mommies amat digalakkan untuk mengambil nutrisi yang cukup atau supplemen kesihatan yang bersesuaian untuk mendapatkan extra tenaga lebih-lebih lagi mommies yang bekerja di luar.






    6) Imsonia

    Hampir semua wanita hamil akan mengalami masalah untuk susah tidur. Dengan keadaan perut yang semakin membesar, agak susah untuk mendapatkan posisi tidur yang selesa. Bila nak tidur, baby dalam perut pula tiba-tiba menendang, rasa nak buang air kecil yang kerap, mimpi buruk kerana perubahan emosi dan macam-macam lagi. Stress juga bila tak dapat tidur yang berkualiti kan. Akhirnya badan jadi lemah, kesihatan terganggu, emosi pun terganggu. 





    Actually, banyak lagi ketidakselesaan semasa hamil ne. Tapi yang saya listkan di atas, paling common la yang selalu akan dihadapi oleh ibu hamil. Di sebalik semua ketidakselesaan ne, akhirnya akan membawa seribu keindahan iaitu anak yang bakal kita lahirkan. InsyaAllah jika kita belajar lebih bersabar dan bertenang ketika hamil, anak pun akan jadi seorang yang penyabar. Berdoa banyak-banyak supaya urusan dipermudahkan semasa hamil sehinggalah waktu hendak melahirkan..
    Kalau rasa nak tips-tips lagi, jangan lupa follow blog saya tau.
    Sampai di sini saja entri kali ini. InsyaAllah akan bertemu lagi di entri akan datang. ^__^





    Ummi Khalif

    014-3794493

    Pengedar Sah Shaklee Kota Kinabalu

    SID 1076149



    Read More »
     

    Followers

    Like Us On

    Follow Us on