Saturday 4 July 2015

Resepi Kek Lumut a.k.a Kek Seri Kaya



Assalamualaikum! Tak lama lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri kan? Mesti ada yang sudah busy membuat biskut raya kan. Saya belum lagi start buat apa pun. Hehehe. Kalau penyakit M datang, mungkin raya nanti biskut tunjuk je la jawabnya. Hehehe. Kali ini saya nak share satu resepi kek Sarawak yang memang menjadi favourite kami setiap tahun. Resepi kek ini saya dapat daripada nenek saudara yang memang berasal dari Sarawak. Since saya jenis tak berapa rajin nak melapis kek-kek, saya pilih kek lumut atau mungkin ada yang kenal kek ne sebagai kek seri kaya sebab kek ne sangat mudah untuk dibuat. Kek ini memang sangat sedap dan menepati citarasa saya! Jom tengok apakah bahan-bahan rasmi untuk buat kek lumut ne. 




Bahan-Bahan:

10 biji telur
1 tin butter (16oz) / Lebih kurang 450 gm butter
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin seri kaya (300gm)
1 gelas gula halus
200 gm Horlicks
2 gelas serbuk Biskut Marie (Biskut Marie yang dikisar halus)
1 botol kecil pewarna hijau
1 botol kecil pandan paste



Cara Membuatnya

Pukul gula & butter sampai kembang dan putih
Masukkan telur satu persatu. Pukul hingga sebati
Masukkan susu + seri kaya + serbuk roti dan pukul rata
Masukkan horlicks + pewarna hijau + pandan paste
Gaul rata
Tuang adunan ke dalam loyang size 8x8
Tutup dengan aluminium foil
Kukus selama 4 jam. Setelah siap 4 jam (da masak) masukkan sebentar ke dalam oven dan bakar selama lebih kurang 10-15 minit
Siap!




Senang kan? Apa tunggu lagi. Pegi kedai cepat-cepat dan beli bahan pastu terus buat. Yang pasti tetamu anda pasti suka dengan juadah kek lumut ini!
Selamat Mencuba!











*credit photo google (dapurkuberasap&nor azmah)*

4 comments:

 

Followers

Like Us On

Follow Us on